Skolebøger med pen

Vidensbank

Her finder du alle vores artikler samlet og inddelt i kategorier. Vælg den kategori du er interesseret i, og gå på opdagelse i vores mange artikler.

Vidensbanken viser pt. 1 - 30 af 226 artikler
Kategori
 • Tekst hvor der står 'Jødisk Informationscenter søger virksomhedspraktikant' på lyserød og hvid baggrund

  Jødisk Informationscenter søger virksomhedspraktikant med erfaring for formidling og undervisning til varetagelse og udvikling af informationscentrets besøgstjeneste. Har du erfaring med didaktik og formidling, og har du lyst til at prøve dine kræfter af i en dynamisk organisation så læs med!

 • AMOS

  Initiativet #AMOS er netop udkommet med en ny rapport, der kortlægger og undersøger antisemitisme i den brede samtale på Facebook.

 • anti
  Historie

  Hvad dækker ordet ”antisemitisme” over? Og findes der noget (eller nogen) der kaldes semitter? Selvom det er bredt anerkendt, at ”antisemitisme” dækker over had mod jøder, kan mange blive i tvivl om ordets betydning, når man kigger på ordets forskellige dele. Men antisemitisme er hadefulde tanker og handlinger mod jøder og kun jøder. Læs mere om ordets historie herunder.

 • Jødiske flygtninge på vej til Sverige i en båd
  Flugt og forfølgelse

  For 80 år siden indledte nazisterne en aktion mod jøderne i Danmark, hvor unge og gamle blev eftersøgt i deres hjem, og natten til den 2. oktober 1943 blev omkring 300 personer arresteret. 472 mennesker blev deporteret, men dog lykkedes det langt størstedelen af de danske jøder at flygte til Sverige.

 • anti

  IHRA står for "International Holocaust Remembrance Alliance", og samler regeringer og eksperter for at styrke og fremme undervisningen, bevidstheden og forskningen af Holocaust på verdensplan. 31 medlemslande af IHRA vedtog den 26. maj 2016 den retligt ikke-bindende arbejdsdefinition af antisemitisme der lyder som følger: ”Antisemitisme er en bestemt opfattelse af jøder, der kan udtrykkes som had mod jøder. Retoriske og fysiske former for antisemitisme rettes mod jødiske og ikke-jødiske enkeltpersoner og/eller deres ejendom samt institutioner og religiøse samlingssteder, der tilhører jødiske samfund”.

 • konspiration
  Flugt og forfølgelse

  Måske har du hørt om, at nogle tror Jorden er flad? Eller at magteliten i al hemmelighed er ’lizard people’? Dette er, hvad man kalder konspirationsteorier. Disse er tæt forbundet med antisemitisme og herunder stereotyper om jøden som "grådig" eller "intellektuelt overlegen". Disse konspirationsteorier kan udfolde sig på forskellig vis, og nogle er mere ekstreme end andre. Holocaust benægtelse er et eksempel på en meget ekstrem konspirationsteori, der benægter hele eller dele af de begivenheder, der fandt sted under 2. verdenskrig. Bliv klogere på alle disse fænomener og deres indbyrdes forhold nedenfor.

 • Kabbalah

  I denne artikel kan du læse mere om jødisk mysticisme herunder Kabbalah, som blev udviklet i middelalderen af jødiske lærde. En af de mest kendte kabbalister skabte ifølge legenden et væsen, kaldet golem, som skulle tjene det jødiske samfund. Herunder kan du blive klogere på, hvordan golemfiguren hænger sammen med jødisk kulturarv.

 • Rebekka Meyer
  Historie

  Projektet "Jødisk liv i 400 år" er et samarbejde mellem Jødisk Informationscenter, Dansk Jødisk Museum og Det Jødiske Samfund i Danmark. Initiativerne under projektet er skabt i anledningen af 400 året for de første jøder, der kom til Danmark i 1622 under Christian den 4.

 • The autographers
  Flugt og forfølgelse

  Projektet "Flugt og forfølgelse - i et nutidigt perspektiv" er et formidlingstiltag, der undersøger, hvordan vi bedst muligt forbinder historie og nutid i interaktiv undervisning af unge.

 • AMOS

  Projektet #AMOS er en alliancen mod online antisemitisme og har til formål at undersøge, forstå og forebygge antisemitisme på online medier.

 • Meyer Hartvig
  Historie

  Vandreudstillingen "400 års jødisk liv i Danmark" så i november 2022 dagens lys til den store 400 års-fejring i synagogen i Krystalgade, hvor Dronningen var forbi. Udstillingen har nu fået ben og gå på, hvor den vil vandre rundt i hele landet de næste 2 år.

 • Illustration af Deborah der holder en hånd op, med mennesker omkring hende
  Religion

  Hvad mener man om aktiv dødshjælp i jødedommen?

 • Middag
  Religion

  Hvor lang tid varer fasten eller fasterne i jødedommen, og hvilke dage eller måneder starter fasten og slutter?

 • En åben bog med tekst på hæbraisk
  Religion

  Hvad er det egentligt, jøder tror på?

 • Fire generationer af jødiske kvinder
  Religion

  Hvem og hvornår er man jøde?

 • jøder til pridefestival med regnbue kalotter på
  Kultur og identitet

  Hvordan jødedommen forholder sig til kønsidentitet og seksualitet?

 • En statue af Abraham der skal til at ofre Isak
  Religion

  Er dødsstraf tilladt? Og hvordan skal vi forstå sætningen: "Øje for øje, tand for tand"?

 • Små sten på toppen af en jødisk gravsten
  Religion

  Findes der et efterliv i jødedommen?

 • Chaim Cohn
  Historie

  Chaim Cohn og hans kone, Maren, rydder op i forsamlingshuset. De har lige haft en indsamlingsaften med foredrag til støtte for det nye Dansk Flygtningehjælp. Chaim er træt, men priser sig lykkelig for, at hans Maren hjælper og støtter ham. Han har selv baggrund som flygtning til Danmark i 1930’erne, så nyheder om antisemitisme i Polen og nye flygtninge ripper op i fortiden.

 • Sonja Ragansky
  Historie

  Sonja Ragansky på 25 år hjælper sin mand, Joseph, med at sy. Skrædderarbejdet kan de lave derhjemme samtidig med, at de holder lidt øje med deres to små børn. Sonja bruger sin sparsomme fritid, når hun ikke syer, i den jødiske sangforening Hasomir, hvor hun mødes med andre østeuropæiske immigranter.

 • Jacobine Salomon
  Historie

  Jacobine Salomon bor centralt i København med sin mand, Alexander, der er vekselerer, og parrets tre yngste børn. Den ældste søn er godt gift med en sød jødisk kvinde, og parret har allerede skænket Jacobine og Alexander det første barnebarn – og tilmed en dreng.

 • Meyer Hartvig
  Historie

  Meyer Hartvig Meyer er 19 år gammel og snart færdiguddannet som apoteker hos sin onkel. Samtidig er han forelsket i den smukke Sara. Snart skal de to dog undvære hinanden.

 • Rebekka Meyer
  Historie

  Det er ikke lang tid siden, Rebekka Meyer mistede sin mand, Elias, efter 13 års ægteskab. Nu tager hun sig af butikken med porcelæn og sin familie på fem børn i den idylliske domkirkeby Maribo. Heldigvis har hun en god støtte i sin svoger, Mendel, der er kommet til byen for at hjælpe.

 • Jens Juel
  Historie

  Med en kiste med varer, kaldet kramkiste, på ryggen rejser Moses rundt i landområdet omkring den nyanlagte by Fredericia. Her sælger han småvarer på gårdene.

 • Samuel Gomez
  Historie

  Samuel Gomez har godt gang i sin forretning, som han driver med sin forretningspartner Benjamin de Lagos. De sælger eksotiske varer til borgerne i København og Amsterdam. Da salget til de københavnske borgere går godt, vælger han at bosætte sig i Danmark sammen med sin familie.

 • Glikl de Meza
  Historie

  Glikl de Meza er godt tilfreds med sit liv. Hun styrer husholdningen og sørger for, at de jødiske forskrifter bliver overholdt derhjemme. Samtidig har hun og manden et godt forhold, hvor de udveksler idéer til forretningen.

 • Jacob Jøde
  Historie

  Jacob Jøde, som han bliver kaldt af myndighederne, ankommer til den livlige havneby Helsingør. Byen kendetegnes af Kronborg, slottet, der ligger med et godt udsyn over Øresund, hvor man kan holde øje med skibstrafikken. Jacob håber på at få nogle gode handelsaftaler på plads i byen.

 • En håndtegning af velhavende jødiske kvinder i det gamle Israel
  Religion

  Kvindesynet i jødedommen forbindes ofte med et traditionelt patriarkalsk kvindesyn, men ligesom så mange andre kulturer og religioner indeholder jødedom mange forskellige tolkninger og praksisser, der har gennemgået en udvikling, der afspejler det omkringliggende samfund.

 • Arbeith Macht Frei
  Flugt og forfølgelse

  Hvert år den 27. januar mindes lande over hele verden ofrene for Holocaust, hvor 6 mio. jøder mistede livet. Dagen markerer, hvordan styrker fra Den Røde Armé befriede over 7000 jøder fra en af de mest effektive koncentrations- og udrydningslejre Auschwitz-Birkenau i Polen den 27. januar 1945. Selvom det er over 75 år siden at Holocaust fandt sted, er det vigtigere end nogensinde før at mindes historien.

 • Synagogen i Krystalgade indefra
  Historie

  I denne video kan du få en introduktion til Dansk-jødisk kulturarv i synagogen!