Chaim Cohn: Isolatør anno 1969

Historie

Chaim Cohn og hans kone, Maren, rydder op i forsamlingshuset. De har lige haft en indsamlingsaften med foredrag til støtte for det nye Dansk Flygtningehjælp. Chaim er træt, men priser sig lykkelig for, at hans Maren hjælper og støtter ham. Han har selv baggrund som flygtning til Danmark i 1930’erne, så nyheder om antisemitisme i Polen og nye flygtninge ripper op i fortiden.

Chaim Cohn

Chaim Cohn var heldig, da han i 1938, efter Krystalnatten i Tyskland, fik plads som landbrugselev
i Danmark. Han var nemlig tysk jøde. Var han dengang blevet i Tyskland, var han med sikkerhed blevet myrdet i en koncentrationslejr ligesom sine forældre. Derfor er Chaim rystet over at høre om tilstandene i Polen i 1969. Jøder bliver fyret fra deres arbejde, sat på gaden fra deres boliger og presset til at forlade landet.

Chaim Cohn synes, det minder nøjagtigt om tilstandene i Tyskland i 1930’erne, som han selv opleve- de. Chaims kone, Maren, er også forarget, og sammen samler de ind til Dansk Flygtningehjælp, så de ca. 3.000 polske jødiske flygtninge, der er kommet til Danmark, kan få hjælp til at finde sig til rette.

Chaim blev også selv hjulpet, da han i 1943 måtte flygte til Sverige, og havde det ikke været, fordi han havde forelsket sig i Maren, så var han nok rejst videre til Israel, efter befrielsen i 1945. I stedet blev han i Danmark, fik sig et job som isolatør og sammen med Maren to børn, der nu er flyttet hjemmefra. De to bor nu i et nybygget parcelhus i udkanten af Ringsted og er meget aktive i den lokale afdeling af Socialdemokratiet.

(Krystalnatten i Tyskland: 9. november 1938 ødelagde og nedbrændte nazisterne flere tusinde jødi- ske synagoger og butikker).

1900-tallet: Ind- og udvandring

Et århundrede, der er præget af ind- og udvandring på grund af krig, flugt og forfølgelse – og drøm- men om en bedre tilværelse.