Mad

  • Matzah boller på fad med dyp til

    Pesach er en af de største - og samtidig mest krævende - højtider i årets løb. Blandt andet fordi man kun spiser det usyrede brød Matzah.

  • Hamantaschen på fad

    Disse små, trekantede kager, som også kaldes ’Hamans ører’, er blevet de traditionelle, ashkenasiske kager til Purim. De kan laves af gærdej eller en nem biscuitdej. Det mest almindelige fyld er birkes eller svesker.

  • hamantaschen

    Disse små, trekantede kager, som også kaldes ’Hamans ører’, er blevet de traditionelle, ashkenasiske kager til Purim. De kan laves af gærdej eller en nem biscuitdej. Det mest almindelige fyld er birkes eller svesker.

  • Rugelach fyldt med valnødder og rosiner

    Rugelach er en af de mest populære jødiske kager i USA. Den bliver ofte lavet af en dej med flødeost, og disse små, fyldte halvmåner smelter i munden. Halvmåneformede kager blev meget populære i Wien, idet de symboliserede den østrigske sejr over tyrkerne i slutningen af 1600-tallet, men rugelach kan meget vel have deres oprindelse i Mellemøsten og sefardiske samfund. Fyldet kan variere fra birkes til kanel og valnødder, ost, chokolade eller hindbær- eller abrikossyltetøj.

  • Et fad med dadelglaseret kylling og citron

    Det kan være svært at inkorporere frugt i ens madlavning, da man kan have en forestilling om at det ikke høre sig til, men i virkeligheden handler det om en balancering af smage. Når vi til Rosh Hashanah gerne vil inkorporere det søde element i ønsket om et sødt og frugtbart kommende år, er frugt en naturlig og lækker måde at gøre det på. I denne opskrift bruges appelsin fordi det sammen med timian giver ikke blot en sødme med også en friskhed til retten.

  • Middag

    Dette er muligvis den bedst kendte og mest elskede jødiske ret. Ingen kender dens oprindelse, men når det drejer sig om hakket lever, er alle eksperter. Tidligere anvendtes hønsefedt til stegning af løg og til at binde ingredienserne sammen og give dem en god konsistens. I denne version er fedtet erstattet af vegetbilsk olie, som ikke indeholder så mange mættede fedtsyrer. Anvend evt. en kosher margarine. Serveres med rugbrød, shallah eller matze. Skal det være særligt elegant, sprøjtes den ud på ristet brød eller crackers.

  • Hummus på en tallerken med pitabrød og citron

    Denne cremeagtige, gyldne puré af kikærter er en specialitet blandt jøder og andre folkeslag i Mellemøsten. Den er populær som appetitvækker eller som en af de mange retter i et mellemøstligt meze. Det er umagen værd at lave en stor portion hummus, da den kan opbevares i ganske lang tid i køleskabet og er god at have, når der kommer uventede gæster.

  • challah
    Religion

    Når solen går ned fredag aften, begynder den ugentlige, jødiske helligdag, shabbat. En helt central del af det måltid, man spiser fredag aften og lørdag middag, er det flettede challahbrød. Challahbrødet er spækket med symbolik og traditioner, som du kan læse om her

  • Stablet Latkes på et fad

    Latkes – kartoffelklatkager – er en kendt og elsket grønsagsret i det jødiske køkken. Stegt i olie spises de i forbindelse med Chanukkah – Templets genindvielse – fordi de symboliserer miraklet med olien, som varede otte dage. De smager lækkert til stegt fjerkræ som and og gås, men kan også spises til brunch eller som de er med en smule æblemos eller cremefraiche. Selv før foodprocessorens tid var min mors de bedste.

  • Rundt challah m sesam til Rosh Hashanah

    En helt central del af det shabbat måltiderne, man spiser fredag aften og lørdag middag, er det flettede challahbrød. Også til Rosh Hashanah spiser man challah, men i stedet for det almindelige aflange flettede brød, flettes challahet i et rundt brød, som symboliserer året som en cirkulær helhed. Samtidig kan man tilpasse challahet til de nytårets traditioner ved at tilføje æbler og honning - også uden at det bliver en dessert.