Dadelglaseret appelsinkylling

Det kan være svært at inkorporere frugt i ens madlavning, da man kan have en forestilling om at det ikke høre sig til, men i virkeligheden handler det om en balancering af smage. Når vi til Rosh Hashanah gerne vil inkorporere det søde element i ønsket om et sødt og frugtbart kommende år, er frugt en naturlig og lækker måde at gøre det på. I denne opskrift bruges appelsin fordi det sammen med timian giver ikke blot en sødme med også en friskhed til retten.

Et fad med dadelglaseret kylling og citron

Dadel sirup, eller silan, findes ofte i det mellemøstlige køkken og kan udvikle en dybde i smagene som man ikke troede fandtes. Det kan bruges i dressinger eller marinader, eller som i denne opskrift, hvor det skaber et karamelliseret lag oven på kyllingen, som sammen med en spicy marinade og appelsin bunden skaber en perfekt balance mellem det sure, søde og stærke.

Forberedelse: 15min. Tilberedning: 1t

Ingredienser:

  • 6 store kyllingelover- og underlår
  • 1,2 dl frisk appelsinsaft
  • 60g chilisauce (jeg bruger selv Sriracha sauce med det grønne låg)
  • 1 dl olivenolie
  • 3 spsk. Dijon sennep
  • Revet appelsinskrald fra en økologisk appelsin
  • Salt og peber
  • Et bundt frisk timian adskilt i stikle
  • 2 store økologiske appelsiner i skiver
  • 1 dl dadelsirup
d

 

Instruktioner

Bland appelsinsaft, chilisauce, olivenolie, sennep, appelsinskal, ½ tsk. salt og lidt peber sammen til en marinade. Jeg kan godt lide at marinere kyllingen i en frysepose natten over, så den virkelig får smagen fra marinaden. Ellers minimum 3 timer inden tilberedning.

Forvarm ovnen på 250grader. Tag kyllingen ud af marinaden og smid den overskydende marinade ud. Varm noget oliven olie på en pande, til det er varmt men ikke brændende. Tilsæt kylling stykker med skinsiden nedad (ca. tre stykker ad gangen) og lad dem stege i 5-10min indtil skindet er blevet fint brunt. Fjern da panden fra varmen.

Smør et ovnfast fad med rapsolie. Skær appelsinen ud i skiver og dæk fadets bund. Fordel nogle timian kviste ovenpå appelsinen (gem nogle kviste til servering).

Fordel kyllingen oven på appelsinbunden med den brune skindside opad. Pensel alle stykkerne med et generøst lag af dadelsirup.

Dæk fadet med sølvpapir og bag kyllingen i 45min, med kontinuerlig pensling af dadelsirup hvert 15minut

Efter 45min skal kyllingen være gennembagt. Fjern sølvpapiret fra fadet og pensel en sidste gang med dadelsirup inden du skruer ovnen op på 260-70grader. Bag kyllingen i yderligere 5-10min indtil siruppen er boblende og skinnede. Hold godt øje med at siruppen ikke brænder på og bliver sort.

Fordel lidt friske timiankviste og servér kyllingen i fadet som det er.

Velbekomme!

j
Emne