Latkes

Latkes – kartoffelklatkager – er en kendt og elsket grønsagsret i det jødiske køkken. Stegt i olie spises de i forbindelse med Chanukkah – Templets genindvielse – fordi de symboliserer miraklet med olien, som varede otte dage. De smager lækkert til stegt fjerkræ som and og gås, men kan også spises til brunch eller som de er med en smule æblemos eller cremefraiche. Selv før foodprocessorens tid var min mors de bedste.

Stablet Latkes på et fad

Latkes – kartoffelklatkager – er en kendt og elsket grønsagsret i det jødiske køkken. Stegt i olie spises de i forbindelse med Chanukkah – Templets genindvielse – fordi de symboliserer miraklet med olien, som varede otte dage. De smager lækkert til stegt fjerkræ som and og gås, men kan også spises til brunch eller som de er med en smule æblemos eller cremefraiche. Selv før foodprocessorens tid var min mors de bedste.

Opskriften er beregnet til 6-8 personer.

  • 6 mellemstore kartofler, skrællede
  • 1 løg
  • 2 æg, sammenpiskede
  • 60 g fint matzemel (eller hvedemel)
  • 1 tsk salt
  • 1 knsp stødt hvidt peber
  • vegetabilsk olie til stegning
  • æblemos eller cremefraiche, tilbehør

 

- I foodprocessor med riveplade rives kartofler og løg. Afdryppes i et dørslag; pres så meget væde som muligt ud af massen. Hæld den i en stor skål og rør de øvrige ingredienser undtagen olie og tilbehør i. Der skal arbejdes hurtigt, så kartoflerne ikke bliver brune.

- I en stor tykbundet pande opvarmes 2½ cm olie (nok til at dække klatkagerne) for jævn til kraftig varme. Læg spiseskefulde af dejen i den varme olie og steg dem, til undersiden er brun, 2 min. Vendes og steges, til den anden side er brun, 1-2 min.

- Lægges på serveringsfad og holdes varme i en 150 grader varm ovn. Fortsæt til dejen er brugt, tilsæt om nødvendigt mere olie. Serveres straks med æblemos eller cremefraiche.

Emne