Challah med æbler og honning

En helt central del af det shabbat måltiderne, man spiser fredag aften og lørdag middag, er det flettede challahbrød. Også til Rosh Hashanah spiser man challah, men i stedet for det almindelige aflange flettede brød, flettes challahet i et rundt brød, som symboliserer året som en cirkulær helhed. Samtidig kan man tilpasse challahet til de nytårets traditioner ved at tilføje æbler og honning - også uden at det bliver en dessert.

Rundt challah m sesam til Rosh Hashanah

Forberedelse: 20min. Tilberedning: 50min

challah

Ingredienser:

  • 3.5 dl lunken vand
  • 1 pakke tørgær (pakken indeholder ca. 12g)
  • 1 spsk. sukker
  • 1 stort æg
  • 3 store æggeblommer
  • 250g flydende honning
  • 2 spsk. rapsolie
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 2 tsk. salt
  • 700g hvedemel
  • 3 medium æbler (Jeg har gode erfaringer med Granny Smith sorten)
  • 50g sukker 

Instruktioner:

Hæld en halv dl lunken vand i en stor skål. Tilfør en pakke tørgær og en tsk. sukker og pisk for at opløse gør og sukker i vandet. Vent 10min. Tørgæren aktiveres, hvilket kan ses når det udvider sig og begynder at småskumme. Hvis tørgæren er for gammel aktiveres det ikke og dejen vil derfor ikke hæve. Er dette tilfældet må du i supermarkedet efter en frisk pakke.

Når gæren er aktiveret, tilsæt da resten af det lunkne vand, sammen med æg, æggeblommer, honning, rapsolie, vanilje og salt. Pisk det hele godt sammen.

Begynd at tilsætte mel lidt ad gangen, og bland med en stor træske. Når dejen bliver for tyk brug da dine hænder til at ælte videre.

Fortsæt til processen til dejen til den er glat, smidig og ikke (alt) for klistrende. Mængden af mel kan varierer, så vær’ opmærksom på ikke at tilsætte for meget. Stop hellere, når du mener at dejen føles elastisk og ’rigtig’. Vend dejen ud på et bord og ælt lidt endnu.

Rengør skålen som du har brugt indtil nu, og smør bunden og siderne med rapsolie. Placér dejen tilbage i skålen og vend den så dejen bliver smurt i olien.

Tildæk skålen med et rent og fugtigt viskestykke og placer skålen midt i en slukket ovn. Fyld et ovnfastfad eller en kasserolle med kogende vand, og placer vandet under skålen med dejen. Luk ovnen (uden at tænde den) og lad dejen hæve i den varme og fugtige klima i en time.

Tag dejen ud efter en time og slå den ned flere gange for at tømme diverse luft lommer som dejen har skabt. Placér igen dejen i ovnen og lad den hæve i endnu en time.

Mens dejen hæver den igen, fyld da en skål med koldt vand og opløs ½ tsk. salt i det. Skrald æblerne og skær dem i små tern. Læg æbleternene i det letsaltede vand, og stil skålen til side til æblerne skal bruges. Når du skal til at flette brødet, dræn da vandet fra ternene og dup dem tørrer med køkkenrulle. Vend da æbleternene med sukkeret (tilsæt evt. ½ tsk. stødt kanel i sukkeret, hvis du vil)

Tag dejen – som gerne skulle være vokset til dobbelt størrelse - ud af ovnen. Har dejen ikke hævet tilstrækkeligt, lad den da hæve videre i ovnen. Når dejen er klar, slå da luften ud af den og vend den ud på en mel drysset bordplade. Ælt dejen en smule og tilsæt evt. lidt mel, hvis dejen er for klistret. Du vil have not dej til to medium store challot (challah brød)

Del dejen i to lige store dele, og gem den ene del under et fugtigt viskestykke mens du fletter det første brød. Dejen som du arbejder med deles i fire lige store stykker.

Start med en af de fire dele og stræk dejen ud med fingerne i en grov rektangel på ca. 30*10cm. Brug evt. kagerulle. Rektanglet skal ikke være perfekt, men må ikke være for tynd. Fordel 1/8 af de sukker dækkede æbletern på rektanglet (der vil ligge væske i bunden af skålen med æbleternene, undgå for vidt muligt at medbringe væsken på dejen da det vil gøre dejen uønsket blød). Placer æblerne i midten og efterlad 1,5cm uden æbler rundt i kanten af rektanglet.

Rul forsigtigt side af rektanglet over æblerne og klem kanterne sammen for at forsegle æblerne inde i dejen. Rul forsigtigt pølsen på bordet for at glatte den ud, ved at presse en smule med dine hænder fra pølsens midte ug ud af. Skærer æbler hul i dejen, reparer da hulet med fingrene inden du fortsætter med at rulle og udglatte pølsen. Drys evt. bordpladen med mere mel, så dejen ikke klistrer. Klem pølsens ender sammen ved når den er omkring 40-45cm lang.

Gentag processen så du ender med fire æblefyldte pølser der er klar til at blive flettet. Der er forskellige fletningsmetoder. Videoen hér er en guide til fletningen af det runde challah.

Når challahet er færdigflettet placeres det på en bageplade med bagepapir. Forvarm ovnen på 175 grader. Lad dejen hæve i sin flettede form i endnu 30-45min. Du ved at dejen er færdig hævet når du kan trykke dejen med en finger og trykket forbliver i dejen i stedet for at bounce tilbage. Mens din første challah hæver, kan du flette challah nummer to, som vil hæve, mens din første challah bager i ovnen.

Pensel challahet med æg og drys evt. med lidt rørsukker eller perlesukker, hvis du har lyst.

Hvert challah skal bage i 45min i alt. For at få det bedste bagning kan challahet dog bages i etaper. Sæt derfor først en timer til 20min og placér challahet i midten af ovnen. Efter 20min, tag da challahet ud og pensel flettens riller med æg igen. Disse områder udvides ofte under bagningen og kan resultere i hvide sprækker i brødet, hvis de ikke pensles igen. Stil da challahet tilbage i ovnen, omvendt af hvordan det stod før, så modsatte side peger mod ovnens inderside. Ved at vende challahet på denne måde, bliver brødet bagt jævnt brunt over det hele. 

Bag challahen yderligere 20min. Hold kontinuerligt øje med bagningen, da challahet kan blive brun hurtigere end det bliver bagt. Når challahet har rigtige farve, tages det ud af ovnen og placeres under et lag sølvpapir inden den bages videre det resterende tid. 2min inden det er færdigbagt tages sølvpapiret af.

Tag dit challah ud af ovnen. Test om det er færdig ved at vende brødet og banke let på undersiden og lyt efter om brødet lyder hult. Pga. æblefyldet tager skal challahet bages længere end almindelige shabbat challot. Lad challahet køle helt af på en rist inden servering.

Tilbage er blot at nyde et lækkert nytårs challah!

Emne