Hakket lever

Dette er muligvis den bedst kendte og mest elskede jødiske ret. Ingen kender dens oprindelse, men når det drejer sig om hakket lever, er alle eksperter. Tidligere anvendtes hønsefedt til stegning af løg og til at binde ingredienserne sammen og give dem en god konsistens. I denne version er fedtet erstattet af vegetbilsk olie, som ikke indeholder så mange mættede fedtsyrer. Anvend evt. en kosher margarine. Serveres med rugbrød, shallah eller matze. Skal det være særligt elegant, sprøjtes den ud på ristet brød eller crackers.

Middag

Dette er muligvis den bedst kendte og mest elskede jødiske ret. Ingen kender dens oprindelse, men når det drejer sig om hakket lever, er alle eksperter. Tidligere anvendtes hønsefedt til stegning af løg og til at binde ingredienserne sammen og give dem en god konsistens. I denne version er fedtet erstattet af vegetbilsk olie, som ikke indeholder så mange mættede fedtsyrer. Anvend evt. en kosher margarine. Serveres med rugbrød, shallah eller matze. Skal det være særligt elegant, sprøjtes den ud på ristet brød eller crackers.

Retten er beregnet til 6-8 personer.

  • 500 g kyllingelever
  • salt
  • sort peber fra kværn
  • 2 spsk vegetabilsk olie
  • 2 mellemstore løg, hakkede
  • 4 store æg, hårdkogte og hakkede
  • hønsebouillon (kan udelades)
  • strimlet salat og cherrytomater, garniture

 

- Grillen forvarmes. Læg levernes på en foliebelagt grillrist og drys dem med salt. Grilles til de er lysebrune, 3-4 min. De vendes, drysses med salt og grilles på den anden side, til de er gennemstegte, yderligere 3-4 min; de skal nu ikke længere være lyserøde. Afkøles let på rist.

- Olien varmes i en stor pandes for jævn varme. Løgene svitses bløde og gyldne, 10-12 min, under jævnlig omrøring.

- Hak leverne groft i foodprocessor. Tilsæt løg og hak lever og løg sammen. Tilsæt de hakkede æg. salt og peber efter smag og hak det kortvarigt igennem, til det er blandet. Hvis massen er tør, tilsættes en smule mere olie eller 1 spsk bouillon.

- Læg levermassen i en serveringsskål; den tildækkes og sættes i køleskab i 2 timer inden servering. Garneres med strimlet salat og cherrytomater.

Emne