The Vigil

Jødisk Horror: The Vigil

-

Vær med når vi slår dørene op for en serie af film der med den jødiske religion og folklore som klangbund vil jage dig en skræk i livet. Arrangementrækken "Jødisk Horror – Dybbuk, Golem og arven fra Lilith" byder på film, foredrag og talks, så kom ind i Cinemateket og hør kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld udfolde jødisk gys. Denne gang viser vi filmen The Vigil.

The Vigil (2019) instruktør: Keith Thomas

Her har vi at gøre med noget så unikt som et autentisk bud på en Brooklyn jødisk gyserfilm. Yakov er en ung mand som egentlig har forladt det ortodokse miljø, men bliver bedt af en rabbiner om at våge over liget af en ældre mand. Han er ikke den første som har fået opgaven, og noget viser sig hurtigt at være helt galt i lejligheden.

The Vigil trækker på et mindre kendt væsen fra jødedommen som har sin oprindelse i nogle af de ældste jødiske tekster. Instruktør Keith Thomas satte sig for at lave en rigtig gyserfilm uden at gå på kompromis med portrættet af et jødisk miljø, der så ofte fremstilles karikeret.

Introduktion

Til denne visning bliver filmen introduceret af Dennis Jacob Rosenfeld, som vil fortælle om det væsen der har inspireret filmen, om hvorfor jødiske gyserfilm stadig er så relativt sjældne og om tilblivelsen af denne film.

Dennis Jacob Rosenfeld er forfatter, oversætter og kulturformidler. Han beskæftiger sig med litteratur, film og tegneserier. Han har lavet en lang række foredrag om kunst og kultur med et religiøst og filosofisk afsæt.

Om arrangementrækken

"Jødisk horror – Dybbuk, Golem og arven fra Lilith" afholdes i et samarbejde mellem Jødisk Informationscenter, Cinemateket og kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld.

I de seneste år har filmens verden endnu engang fået øjnene op for det rige katalog af uhyggelige væsner og grundfortællinger som jødedommen rummer. Blandt de tidlige stumfilm kunne man opleve både en Golem og en Dybbuk på det store lærred. Nu vender de tilbage, og noget kunne tyde på at vi har langt mere i vente.

Som publikum er vi ofte vant til fortællinger hvor uhyggen trækker på den samme hovedstol. I denne serie er der tale om værker der bruger konventioner fra traditionelle gyserfilm, men i nye rammer. Det esoteriske og mysticismen der løber som en understrøm igennem filmene minder ikke om noget, der optræder i traditionelle mainstream gyserfilm og der er da også tale om historier, der i flere tilfælde har tråde tilbage til flere tusind år gamle tekster.  

Dennis Jacob Rosenfeld har i samarbejde med Cinemateket og Jødisk Informationscenter sammensat en serie bestående af følgende fem film + et foredrag:

Foredrag om jødiske monstre, den 7/2

Demon (2015), vises den 23/2

The Dybbuk (1937), vises den 27/2

The Vigil (2019), vises den 6/3

Shiva Baby (2020), vises den 14/3

Natten har øjne (2022), vises den 30/3

Alle filmene vil være med introduktion, og til Nattens Øjne vil instruktør Gabriel Bier være til stede til samtale og Q&A efter filmen. 

Billetter

Køb billetter på Cinematekets hjemmeside. 

Køb her

Emne

Information

Sted
Cinemateket
Tidspunkt
Mandag den 6. marts kl. 19.00
Pris
Billetter købes hos Cinemateket