jødisk horror

Jødisk Horror: Foredrag om monstre

-

Vær med når vi slår dørene op for en serie af film der med den jødiske religion og folklore som klangbund vil jage dig en skræk i livet. Arrangementrækken "Jødisk Horror – Dybbuk, Golem og arven fra Lilith" skydes i gang med et længere foredrag om jødiske monstre og mysticisme. Så kom ind i Cinemateket og hør kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld udfolde jødisk gys.

Foredrag: Jødiske monstre

Monsteret har for længst fået et godt tag i populærkulturen. Der er en lang række virkelig velkendte væsner som dukker op i film, bøger og tegneserier. Jødedommen har også en tradition for monstre, endda af den virkelig makabre slags, som slet ikke er lige så udbredte. De har dog ageret inspiration for en lang række fortællinger.

Dette foredrag kommer omkring en række af de mest gruopvækkende jødiske monstre samt dykker ned i hvilken rolle de har spillet, historisk set såvel som i dag. Det hele bliver suppleret af et rigt billedmateriale og der vil være mulighed for at stille spørgmål.

Om foredragsholderen

Dennis Jacob Rosenfeld er forfatter, oversætter og kulturformidler. Han beskæftiger sig med litteratur, film og tegneserier. Han har lavet en lang række foredrag om kunst og kultur med et religiøst og filosofisk afsæt.

Om arrangementrækken

"Jødisk horror – Dybbuk, Golem og arven fra Lilith" afholdes i et samarbejde mellem Jødisk Informationscenter, Cinemateket og kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld.

I de seneste år har filmens verden endnu engang fået øjnene op for det rige katalog af uhyggelige væsner og grundfortællinger som jødedommen rummer. Blandt de tidlige stumfilm kunne man opleve både en Golem og en Dybbuk på det store lærred. Nu vender de tilbage, og noget kunne tyde på at vi har langt mere i vente.

Som publikum er vi ofte vant til fortællinger hvor uhyggen trækker på den samme hovedstol. I denne serie er der tale om værker der bruger konventioner fra traditionelle gyserfilm, men i nye rammer. Det esoteriske og mysticismen der løber som en understrøm igennem filmene minder ikke om noget, der optræder i traditionelle mainstream gyserfilm og der er da også tale om historier, der i flere tilfælde har tråde tilbage til flere tusind år gamle tekster.  

Dennis Jacob Rosenfeld har i samarbejde med Cinemateket og Jødisk Informationscenter sammensat en serie bestående af følgende fem film + et foredrag:

Foredrag om jødiske monstre, den 7/2

Demon (2015), vises den 23/2

The Dybbuk (1937), vises den 27/2

The Vigil (2019), vises den 6/3

Shiva Baby (2020), vises den 14/3

Natten har øjne (2022), vises den 30/3

Alle filmene vil være med introduktion, og til Nattens Øjne vil instruktør Gabriel Bier være til stede til samtale og Q&A efter filmen. 

Billetter

Køb billetter på Cinematekets hjemmeside. 

Link til billetter

Emne

Information

Sted
Cinemateket
Tidspunkt
Tirsdag den 7. februar kl. 19.00 - 20.30
Tilmelding
Køb billet via link
Pris
50 kr