the dybbuk

Jødisk Horror: The Dybbuk

-

Vær med når vi slår dørene op for en serie af film der med den jødiske religion og folklore som klangbund vil jage dig en skræk i livet. Arrangementrækken "Jødisk Horror – Dybbuk, Golem og arven fra Lilith" byder på film, foredrag og talks, så kom ind i Cinemateket og hør kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld udfolde jødisk gys. Denne gang viser vi filmen The Dybbuk.

The Dybbuk (1937) instruktør: Michał Waszyński

Den polsk producerede, jiddisch-sprogede film er baseret på S. Anskys teaterstykke af samme navn. Stykket såvel som filmen excellerer især ved to aspekter. Det er et jødisk indspark i den gotiske litteratur som i den grad havde vundet indpas da Ansky skrev stykket fra 1913-196. Samtidig er filmen et indblik i Shtetl (landsby) livet som jøderne levede i Polen inden 2. verdenskrig. At filmen er lavet i 1937, lige inden denne levevis for evigt blev fordrevet fra landet, gør kun filmen endnu stærkere. Dybbukken er en af de mest brugte væsner fra jødisk folklore og her bliver den brugt på fineste vis.

Introduktion

Til denne visning bliver filmen introduceret af Dennis Jacob Rosenfeld, som vil fortælle om det oprindelige teaterstykke, om filmens tilblivelse og om det væsen som har inspireret så mange fortællinger.

Dennis Jacob Rosenfeld er forfatter, oversætter og kulturformidler. Han beskæftiger sig med litteratur, film og tegneserier. Han har lavet en lang række foredrag om kunst og kultur med et religiøst og filosofisk afsæt.

Om arrangementrækken

"Jødisk horror – Dybbuk, Golem og arven fra Lilith" afholdes i et samarbejde mellem Jødisk Informationscenter, Cinemateket og kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld.

I de seneste år har filmens verden endnu engang fået øjnene op for det rige katalog af uhyggelige væsner og grundfortællinger som jødedommen rummer. Blandt de tidlige stumfilm kunne man opleve både en Golem og en Dybbuk på det store lærred. Nu vender de tilbage, og noget kunne tyde på at vi har langt mere i vente.

Som publikum er vi ofte vant til fortællinger hvor uhyggen trækker på den samme hovedstol. I denne serie er der tale om værker der bruger konventioner fra traditionelle gyserfilm, men i nye rammer. Det esoteriske og mysticismen der løber som en understrøm igennem filmene minder ikke om noget, der optræder i traditionelle mainstream gyserfilm og der er da også tale om historier, der i flere tilfælde har tråde tilbage til flere tusind år gamle tekster.  

Dennis Jacob Rosenfeld har i samarbejde med Cinemateket og Jødisk Informationscenter sammensat en serie bestående af følgende fem film + et foredrag:

Foredrag om jødiske monstre, den 7/2

Demon (2015), vises den 23/2

The Dybbuk (1937), vises den 27/2

The Vigil (2019), vises den 6/3

Shiva Baby (2020), vises den 14/3

Natten har øjne (2022), vises den 30/3

Alle filmene vil være med introduktion, og til Nattens Øjne vil instruktør Gabriel Bier være til stede til samtale og Q&A efter filmen. 

Billetter

Køb billetter på Cinematekets hjemmeside. 

Køb her

Emne

Information

Sted
Cinemateket
Tidspunkt
Mandag den 27. februar kl. 18.45
Pris
Billetter købes hos Cinemateket