demon

Jødisk Horror: Demon

-

Vær med når vi slår dørene op for en serie af film der med den jødiske religion og folklore som klangbund vil jage dig en skræk i livet. Arrangementrækken "Jødisk Horror – Dybbuk, Golem og arven fra Lilith" byder på film, foredrag og talks, så kom ind i Cinemateket og hør kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld udfolde jødisk gys. Denne gang viser vi filmen Demon.

Demon (2015) instruktør: Marcin Wrona

Til denne filmvisning i vores serie Jødisk Horror, kan du opleve værket Demon. I 2015 kom der noget så sjældent som en polsk film med jødisk afsæt. Det er en barsk fortælling om et brudepar og en bryllupsnat som udvikler sig noget anderledes, da gommen begynder at opføre sig meget mystisk. På overfladen er dette en gyserfilm, men et spadestik dybere er det en instruktør, som pirker til de sår som krigen efterlod i relationerne mellem de polske jøder og resten af den polske befolkning.

Instruktør Marcin Wrona holder sig ikke tilbage når han tackler de svære emner, og det er en tragedie, at vi aldrig får mere at se fra hans hånd. Han tog sit eget liv under en Gdynia Film Festival, hvor han var for at vise filmen.

Introduktion

Til denne visning bliver filmen introduceret af Dennis Jacob Rosenfeld, som vil fortælle om de begivenheder filmen lader sig inspirere af, om filmens tilblivelse og om den knivsæg Wrona balancerer på i sit portræt af efterkrigstidens konsekvenser.

Dennis Jacob Rosenfeld er forfatter, oversætter og kulturformidler. Han beskæftiger sig med litteratur, film og tegneserier. Han har lavet en lang række foredrag om kunst og kultur med et religiøst og filosofisk afsæt.

Om arrangementrækken

"Jødisk horror – Dybbuk, Golem og arven fra Lilith" afholdes i et samarbejde mellem Jødisk Informationscenter, Cinemateket og kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld.

I de seneste år har filmens verden endnu engang fået øjnene op for det rige katalog af uhyggelige væsner og grundfortællinger som jødedommen rummer. Blandt de tidlige stumfilm kunne man opleve både en Golem og en Dybbuk på det store lærred. Nu vender de tilbage, og noget kunne tyde på at vi har langt mere i vente.

Som publikum er vi ofte vant til fortællinger hvor uhyggen trækker på den samme hovedstol. I denne serie er der tale om værker der bruger konventioner fra traditionelle gyserfilm, men i nye rammer. Det esoteriske og mysticismen der løber som en understrøm igennem filmene minder ikke om noget, der optræder i traditionelle mainstream gyserfilm og der er da også tale om historier, der i flere tilfælde har tråde tilbage til flere tusind år gamle tekster.  

Dennis Jacob Rosenfeld har i samarbejde med Cinemateket og Jødisk Informationscenter sammensat en serie bestående af følgende fem film + et foredrag:

Foredrag om jødiske monstre, den 7/2

Demon (2015), vises den 23/2

The Dybbuk (1937), vises den 27/2

The Vigil (2019), vises den 6/3

Shiva Baby (2020), vises den 14/3

Natten har øjne (2022), vises den 30/3

Alle filmene vil være med introduktion, og til Nattens Øjne vil instruktør Gabriel Bier være til stede til samtale og Q&A efter filmen. 

Billetter

Køb billetter på Cinematekets hjemmeside.

Køb her

Emne

Information

Sted
Cinemateket
Tidspunkt
Torsdag den 23. februar kl. 19.15
Pris
Billetter købes hos Cinemateket