Natten har øjne

Jødisk Horror: Natten har øjne (med instruktørbesøg)

-

Vær med når vi slår dørene op for en serie af film der med den jødiske religion og folklore som klangbund vil jage dig en skræk i livet. Arrangementrækken "Jødisk Horror – Dybbuk, Golem og arven fra Lilith" byder på film, foredrag og talks, så kom ind i Cinemateket og hør kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld udfolde jødisk gys. Denne gang viser vi filmen "Natten har øjne" med instruktørbesøg fra Gabriel Bier.

Natten har øjne (2022) instruktør: Gabriel Bier Gislason

I 2022 spillefilmsdebuterede Gabriel Bier Gislason med en dansk-jødisk gyserfilm. Det er ikke noget vi ser hver dag. Her bliver der både trukket på klassiske gyserfilm indenfor besættelsesgenren samt en lang række jødiske tekster af mere eller mindre okkult karakter. Med en lang række af Danmarks fineste skuespillere er der i sandhed lagt op til et gys, der sniger sig ind under huden på beskueren.

Interview med instruktøren

Efter filmen vil forfatter, oversætter og kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld interview filmens instruktør Gabriel Bier Gislason om filmens tematikker og tilblivelse. 

Om arrangementrækken

"Jødisk horror – Dybbuk, Golem og arven fra Lilith" afholdes i et samarbejde mellem Jødisk Informationscenter, Cinemateket og kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld.

I de seneste år har filmens verden endnu engang fået øjnene op for det rige katalog af uhyggelige væsner og grundfortællinger som jødedommen rummer. Blandt de tidlige stumfilm kunne man opleve både en Golem og en Dybbuk på det store lærred. Nu vender de tilbage, og noget kunne tyde på at vi har langt mere i vente.

Som publikum er vi ofte vant til fortællinger hvor uhyggen trækker på den samme hovedstol. I denne serie er der tale om værker der bruger konventioner fra traditionelle gyserfilm, men i nye rammer. Det esoteriske og mysticismen der løber som en understrøm igennem filmene minder ikke om noget, der optræder i traditionelle mainstream gyserfilm og der er da også tale om historier, der i flere tilfælde har tråde tilbage til flere tusind år gamle tekster.  

Dennis Jacob Rosenfeld har i samarbejde med Cinemateket og Jødisk Informationscenter sammensat en serie bestående af følgende fem film + et foredrag:

Foredrag om jødiske monstre, den 7/2

Demon (2015), vises den 23/2

The Dybbuk (1937), vises den 27/2

The Vigil (2019), vises den 6/3

Shiva Baby (2020), vises den 14/3

Natten har øjne (2022), vises den 30/3

Alle filmene vil være med introduktion, og til Nattens Øjne vil instruktør Gabriel Bier være til stede til samtale og Q&A efter filmen. 

Billetter

Køb billetter på Cinematekets hjemmeside. 

Køb her

Emne

Information

Sted
Cinemateket
Tidspunkt
Torsdag den 30. marts kl. 18.45
Pris
Billetter købes hos Cinemateket