Shiva baby

Jødisk Horror: Shiva Baby

-

Vær med når vi slår dørene op for en serie af film der med den jødiske religion og folklore som klangbund vil jage dig en skræk i livet. Arrangementrækken "Jødisk Horror – Dybbuk, Golem og arven fra Lilith" byder på film, foredrag og talks, så kom ind i Cinemateket og hør kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld udfolde jødisk gys. Denne gang viser vi filmen Shiva Baby.

Shiva Baby (2020) instruktør: Emma Seligman

Emma Seligman spillefilmsdebuterede i 2020 med Shiva Baby. Selvom der egentlig er tale om et drama gør filmen brug af alle gyserfilmens virkemidler til at skabe en unheimliche stemning som gør at beskueren på en og samme tid ønsker at kigge væk og ikke tør lade blikket vandre. Den unge Danielle bliver af sine forældre slæbt med til en begravelse hvor tingene hurtigt bliver problematiske da forskellige, hidtil separate, elementer af den unge kvindes liv kolliderer på spektakulær vis. Der er ingen monstre eller mordere gemt i krogene her. Det er selve familien og dens dynamikker som gør Shiva Baby til en neglebidende oplevelse. Filmen har vundet en række prominente priser og været nomineret til endnu flere.

Introduktion

Til denne visning bliver filmen introduceret af Dennis Jacob Rosenfeld, som vil fortælle om de aspekter af den jødiske familiedynamik som filmen spiller på for at opnå sin helt særlige kombination af pinlighed og forvikling.

Dennis Jacob Rosenfeld er forfatter, oversætter og kulturformidler. Han beskæftiger sig med litteratur, film og tegneserier. Han har lavet en lang række foredrag om kunst og kultur med et religiøst og filosofisk afsæt.

Om arrangementrækken

"Jødisk horror – Dybbuk, Golem og arven fra Lilith" afholdes i et samarbejde mellem Jødisk Informationscenter, Cinemateket og kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld.

I de seneste år har filmens verden endnu engang fået øjnene op for det rige katalog af uhyggelige væsner og grundfortællinger som jødedommen rummer. Blandt de tidlige stumfilm kunne man opleve både en Golem og en Dybbuk på det store lærred. Nu vender de tilbage, og noget kunne tyde på at vi har langt mere i vente.

Som publikum er vi ofte vant til fortællinger hvor uhyggen trækker på den samme hovedstol. I denne serie er der tale om værker der bruger konventioner fra traditionelle gyserfilm, men i nye rammer. Det esoteriske og mysticismen der løber som en understrøm igennem filmene minder ikke om noget, der optræder i traditionelle mainstream gyserfilm og der er da også tale om historier, der i flere tilfælde har tråde tilbage til flere tusind år gamle tekster.  

Dennis Jacob Rosenfeld har i samarbejde med Cinemateket og Jødisk Informationscenter sammensat en serie bestående af følgende fem film + et foredrag:

Foredrag om jødiske monstre, den 7/2

Demon (2015), vises den 23/2

The Dybbuk (1937), vises den 27/2

The Vigil (2019), vises den 6/3

Shiva Baby (2020), vises den 14/3

Natten har øjne (2022), vises den 30/3

Alle filmene vil være med introduktion, og til Nattens Øjne vil instruktør Gabriel Bier være til stede til samtale og Q&A efter filmen. 

Billetter

Køb billetter på Cinematekets hjemmeside. 

Køb her

Emne

Information

Sted
Cinemateket
Tidspunkt
Tirsdag den 14. marts kl. 19.00
Pris
Billetter købes hos Cinemateket