Rosh Hashanah menu

Det Jødiske Nytår – Rosh Hashanah – står for døren og markeres både i synagogen med særlige nytårsgudstjenester og i hjemmene med festmåltider. I jødedommen er nytåret særligt helligt og er den første i rækken af høj helligdage som falder i efteråret. Ikke meget anderledes fra så mange andre helligdage i diverse religioner fejres nytåret med familien og ikke mindst masser af mad.

Middag

Til Rosh Hashanah er det tradition at spise æbler dyppet i honning for at bekræfte ønsket om, at det kommende år må blive både sødt og frugtbart. Men derudover kan de søde elementer også inkorporeres i nytårsmiddagen på mange forskellige. Herunder har Jødisk Informationscenter sammensat en moderne sund kosher nytårsmenu fuld af smag, som er lækker at lave til familien på Erev Rosh Hashanah (Rosh Hashanah aften).

Challah

En centralt del af ritualet omkring shabbatmåltiderne, man spiser fredag aften og lørdag middag, er det flettede challahbrød. Også til Rosh Hashanah indgår challahet i måltidet, men i stedet for det almindelige aflange flettede brød, flettes challahet til et rundt brød, som symboliserer året som en cirkulær helhed. Også i konteksten af Rosh Hashanah er hér en opskrift på challah med æbler og honning, for at inkorporere nytårets særlige ingredienser i brødet. På den måde er ønsket om et godt og sødt nyt år etableret allerede fra starten af middagen.

Hovedret

I hovedretten fortsættes det søde tema med ovnbagt dadelglaseret appelsinkylling. Kyllingeover- og underlår er marineret i en stærk marinade med bl.a. chili og sennep og placeret på en seng af appelsin og timian. Derpå pensles kyllingen med dadelsirup af flere omgange mens den bages og opnår således lækker balance af det stærke, sure og søde. Til kyllingen serveres spicy bagte sødekartofter, som bages i ovnen med løg, rosmarin og chiliflager.

Da man gerne fejrer Rosh Hashanah med den udvidede familie, skal der være nok mad. Derfor står der to lækre og nemme salater på menuen som tilbehør. Den ene salat er en varm rosenkålssalat med granatæble dressing og valnødder. Den anden salat er en frisk fennikel-æble salat med cider/ tahin dressing. Begge salater bliver drysset med granatæblekerne, da granatæbler – udover at smage fantastisk – også er en meget symbolsk frugt (teknisk set et bær) som i særdeleshed bruges omkring Rosh Hashanah. Man siger, at granatæblets mange kerner ses som reference til Torahens 613 forbud og påbud. Granatæbler bliver derfor symbol på retskaffenhed, retfærdighed, men også på frugtbarhed og associeres med fertilitet. Når granatæbler finder sin vej ind i nytårsmåltidet, er det symbol for at fylde det nye år med gode gerninger, sødme og frugtbarhed – udover at de smager himmelsk og kan bringe noget ekstra til en hver ret.

Dessert

Desserten består af en honning og æblekage som er alt andet en tør og kedelig, men derimod en elegant afslutning på middagen, der understreger det søde i året der kommer. For at holde menuen kosher er der taget højde for, at kagen ikke indeholder mælkeprodukter, når hovedretten består af kylling. Det bibelske grundlag for ikke at blande kød og mælk skal findes i Torahen, med forbuddet ”Du må ikke koge et kid i dets moders mælk” (5. Mosebog 14:21; 2. Mosebog 23:19; 34:26). Forbuddet har rabbinerne fortolket således, at mælkeprodukter og kødprodukter hverken må tilberedes eller spises sammen. I praktiserende hjem vil man have to sæt gyder, potter, pander og bestik, et til mælkebaseret mad, og et kun til kød. Kagen er derfor uden både smør og mælk, men stadig fantastisk luftig, sød og lækker!

De forskellige opskrifter kan findes ved at følge linkene, og derudover ønskes alle shanah tova ve metuka (et godt og sødt nytår)!