Israel

Kultur og identitet

Hvorfor er det jøder har en særlig tilknytning til den nutidige nationalstat Israel?

Vejende Flag of Zion

Det Hellige land

Det hellige land, som Gud ifølge Mosebøgerne lovede Abraham og hans efterkommere, blev det jødiske hjemland. Landet, som nu kaldes Israel, blev både det politiske og religiøse centrum for jødisk liv, for det var her, Templet i Jerusalem markerede Guds jordiske bolig. Men efter Templets ødelæggelse i år 70 e.v.t. blev Israel først og fremmest et symbolsk hjemland. Jøder i hele verden vedblev med at bede i retning af Jerusalem, begrave de døde med hovedet vendt mod Israel og ved højtider og fejringer altid betone drømmen om Zion, et andet navn for Jerusalem.

Zionisme er en politisk bevægelse som grundlæggende går ind for Israels ret til at eksistere som et jødisk land. Med zionismen som drivkraft blev Israel en uafhængig jødisk stat i 1948 og er i dag igen både et politisk og religiøst center. Den jødiske diaspora forsvandt ikke, da Israel blev oprettet, og jøder i andre lande - især USA - er stadig med til at præge og inspirere jødisk religion og kultur globalt.

De danske jøder og Israel

Mange danske jøder har et tæt forholdt til Israel, fordi familie eller venner bor der, og mange har opholdt sig i Israel i kortere eller længere perioder. At flytte til Israel er for nogle jøder et stort ønske, og hvert år vælger også enkelte danske jøder at lave 'aliyah' - ”at stige op” - til Israel. Israel er det eneste land i verden, hvor jøder kan leve uden at være minoritet, og mange jøder føler sig hjemme der. Andre jøder har ikke så tæt et forhold til Israel og har måske aldrig været der, men stort set alle jøder er tilhængere af, at Israel fortsat skal være en uafhængig, jødisk stat. Og det er ikke en selvfølge. Israel er af de meget få lande, hvis ret til at eksistere regelmæssigt bliver politisk udfordret. Konflikten mellem israelere og palæstinensere går flere generationer tilbage, og der er ikke udsigt til en snarlig afgørelse af spørgsmålet om hvem, der har ”ret” til det lille geografiske område, der i dag er Israel og i historiens løb har været erobret og regeret af talløse, skiftende stormagter.

Jøder i Danmark har som alle andre mennesker deres private politiske holdninger - også i forhold til Israel og konflikten i Mellemøsten. Det er væsentligt at holde begreberne adskilt - danske jøder er ikke israelere, ligesom langt fra alle israelere er jøder - og selv om mange danske jøder har en personlig politisk holdning til Israel, er det netop en personlig mening og ikke en fælles-jødisk politisk beslutning, der ligger bag.