Fem jødiske kvinder, der har bidraget til kvindekampen

Historie

Ruth, Jael, Judith, Deborah og Esther - siden bibelsk tid har der været tradition for stærke og handlekraftige jødiske kvinder. Her er fem jødiske kvinder, som har formet den moderne kvindebevægelse og sat kvindernes internationale kampdag den 8. marts på dagsordenen.

Illustration af Deborah der holder en hånd op, med mennesker omkring hende
Portræt af en siddende Emma Goldmann med briller og sort kjole
Emma Goldman

Den anarkistiske feminist Emma Goldman (1869-1940) blev født ind i en jødisk familie i Litauen men immigrerede til USA I 1885. Goldman blev en ikonisk fritænker og anarkistisk teoretiker. Hun deltog i den spanske borgerkrig, blev fængslet to gange, og var udsat for et attentatforsøg. I 1897 skrev hun: ”Jeg kræver kvindernes uafhængighed, deres ret til at forsørge sig selv; til at leve for sig selv; til at elske hvem end de ønsker og hvor mange de end ønsker. Jeg kræver frihed for begge køn, frihed i kærlighed og frihed i moderskabet.” 

 

Portræt af Rosa Luxemberg i sort/hvid
Rosa Luxemburg

Rosa Luxemburg (1871- 1919) var en polsk-jødisk marxist og feminist. Hun kendes derfor under navnet ”Røde Rosa”. Hun blev en af lederne af de tyske kommunister og Spartakusforbundet. Rosa Luxemburg ledte et stort oprør i 1919 i Tyskland, som blev holdt nede af militæret, der slog hende ihjel. I dag ses Rosa som en tidlig feminist, der kæmpede fra kvinders frigørelse og ligeret. 

 

 

Portræt af Theresa Malkiel i sort/hvid
Theresa Malkiel

Theresa Malkiel (1874-1949) blev født i Bar i Ukraine men flyttede som nittenårig til Lower East Side i New York, hvor hun arbejdede som frakkeskrædder. I New York gik hun i gang med aktivisisk arbejde og organiserede forskellige grupper af jødiske kvinder i fagforeninger. For Malkiel var det vigtigt at organisere kvinder, der med industrialiseringen var kommet på arbejdsmarkedet. I sine senere år argumenterede Malkiel for, at det var vigtigt at kvinder fik voksenuddannelse. Malkiel var ophavskvinde til en årlig kvindedag, som blev forgængeren til den international kvindedag den 8. marts. 

 

Portræt af Clara Lemlich i sort/hvid
Clara Lemlich

I 1909 iværksatte 20.000 jødiske arbejdskvinder, der arbejdede i skrædderfagene i New York, en stor arbejdsstrejke. Lederen var Clara Lemlich (1886-1982), en ukrainsk-jødisk immigrant. Også Lemlich arbejdede for arbejdernes – og særligt de kvindelige arbejders – rettigheder. Lemlich var den første person til at til at foreslå en international kvindedag den 8. marts. 

 

Portræt af Judith Butler
Judith Butler

Judith Butler (1956-) er født i Cleveland af ungarsk-jødiske og russisk-jødiske forældre. Som filosof og kønsforsker er hun særligt kendt for hendes performative kønsteori, der har inspireret den tredje bølge af feminisme. Udover tekster om køn, sekusalitet, magt og litteraturkritik har Butler skrevet flere bøger og artikler om jødedom, jødisk etik, zionisme og Israel-Palæstina konflikten.