Challah – et brød spækket med symbolik

Religion

Når solen går ned fredag aften, begynder den ugentlige, jødiske helligdag, shabbat. En helt central del af det måltid, man spiser fredag aften og lørdag middag, er det flettede challahbrød. Challahbrødet er spækket med symbolik og traditioner, som du kan læse om her

challah

Hvorfor hedder det challah?

Kært barn har mange navne og på forskellige jiddische dialekter kaldes challah også khalebarchesbukhtedacher eller berkhes. Da der i ældre tid ikke var bageovne i hvert hus, købte mange deres brød hos bageren. De jødiske bagere strøg sesamfrø eller valmuefrø på deres challah eller berkhes, og man mener, at det er på grund af de jødiske bagere i Danmark, at valmuefrøet på dansk hedder birkes. Ordet birkes stammer altså fra det jiddische ord berkhes, der igen kommer af det hebraiske brachot, der betyder velsignelser.

Men faktisk henviser ordet ”challah” til den bibelske regel (mitzvah) om, at tilsidesætte en portion fra en dej, som skulle gives som tiende til kohenitterne, de jødiske præster. Man har derfor valgt at kalde det flettede shabbatbrød for challah, og det er nødvendigt at tage en portion af dejen fra og brænde det i ovnen, for at brødet kan anses for at være rituelt egnet. 

Hvorfor spiser man to challahbrød?

På et traditionelt shabbatbord har man mindst to challahbrød. De to brød symboliserer, at man skal hvile på shabbatten. Da det jødiske folk var gået ud fra Egypten, beklagede de sig til Moses. De tænkte sig tilbage til Egypten, hvor de spiste kød, vandmeloner, agurker og hvidløg; ting, som de ikke kunne få i ørkenen. 

Gud besluttede sig derfor for at lade manna – en mirakuløs spise – regne ned fra himlen. Gud sagde til Moses, at Israelitterne hver dag skulle gå ud og samle den dags portion manna, og at de ikke måtte gemme noget til den næste dag undtagen på den sjette dag. Om fredagen skulle de samle en dobbelt portion, så de på sabbatten kunne hvile. For at symbolisere de to portioner som israelitterne samlede om fredagen, spiser man to brød challah. 

I den mirakuløse fortælling om manna, hører man også om en særlig dug: 


”Da det nu var blevet henad aften, var der kommet vagtler, der dækkede lejren, og om morgenen var der et lag dug omkring lejren. Så hævede laget af dug sig, og se, ørkenen var dækket af en fin skal, fin som rimfrost, på jorden.” (2. Mos. 16). 

På samme måde som duggen lagde sig som et lag over manna’en, dækker man challahbrødene med et stykke dekorativt stof. 

Læs mere om jødisk mad her

Hvorfor flettes brødet? 

Tal tillægges en stor symbolsk værdi i jødedommen og i den jødiske mystik, og challahbrødet kan være flettet med forskellige antal. Er brødet udgjort af tre fletninger, symboliserer det dyderne sandhed, fred og retfærdighed. Andre laver brød med seks fletninger, således at to brød giver tolv fletninger, der repræsenterer de tolv stammer. I Templet i Jerusalem lå der nemlig tolv skuebrød der repræsenterede stammerne. 

Hvorfor dyppes det i salt? 

Med store kvantiteter salt fra området omkring det Døde Hav, har jøderne historisk set anset salt for at være det mest essentielle mineral. I jødedommen betragtes salt for at være en grundlæggende del af et måltid og af et offer, og salt har altid spillet en stor rolle i jøders liv og ritualer helt tilbage til bibelsk tid. Der står bl.a. i biblen, at ethvert offer skal saltes.

Salt er et mineral som er kendetegnet ved hverken at forrådne eller blive fordærvet. Tværtimod bruges det til at konservere andre ting. Af den grund symboliserer salt i Torahen den evige pagt med Gud, og man dypper derfor challahbrødet i salt. 

Emne