Sort/hvid billede af Zweig og Roth med teksten 'Stefan Zweig og Joseph Roth: to jødiske forfatterskaber i 1930'ernes Europa' med blå skrift

Stefan Zweig og Joseph Roth: to jødiske forfatterskæbner i 1930’ernes Europa

-

Restriktionerne er ophævet og vi kan hæve deltagerantallet! Litteraturen er fyldt med jødiske forfattere, men enkelte er sværere at komme uden om end andre. Stefan Zweig og Joseph Roth er to af disse. Begge var de forfattere og for begge var litteraturen deres foretrukne våben mod de politiske tendenser 1930'ernes Europa.

"Nogle få sammenskrabede bataljoner skal holde stand længst muligt mod presset fra overmagten. De står i den mest dødbringende ild og lider de største tab. Deres opgave er ikke at vinde kampen - det er de for få til - deres opgave er kun at vinde den tid, der skal komme de stærkere kolonner bag dem til gode til det næste egentlige slag. Kære venner - denne fremskudte, på forhånd ofrede post må vi, kunstnerne, de emigrerede forfattere indtage i dag." 
Stefan Zweig

Således skriver Zweig i sit essay om Joseph Roth, efter hans gode ven og kollegas død i 1939. 

Stefan Zweig voksede op i en sekulær, borgerlig Wiener-familie og blev en af sin tids absolut bedst sælgende forfattere. Han huskes i dag som en stor biografist, skildrer af sin samtid i Verden af i går og som pacifisten, der tog sit eget liv, da hans elskede Europa gik under i flammer.

Joseph Roth tilbragte sin barndom og tidlige ungdom i Brody, en provinsby i Østrig-Ungarns periferi blandt hassider og ortodokse jøder. Han slog sig igennem i Wien og Berlin, først som journalist med skarpt og ironisk blik for tidens tendenser og senere som forfatter til romaner som Job og Ratetzkymarch.

Denne aften i det jødiske hus, vil handle om de to forfattere, deres jødiske identitet og stillingtagen til politiske begivenheder i de svære mellemkrigsår, når oversættere Judyta Preis og Jørgen Hermann Monrad gæster Jødisk Informationscenter til en aften i litteraturens tegn. Aften vil foregå som en litteratursalon med samtale og oplæsning fra forfatternes værker. 

Praktisk

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding.
Der er et begrænset antal billetter.

Tilmeld dig her!

Information

Sted
Jødisk Informationscenter, Krystalgade 12
Tidspunkt
Torsdag d. 3. februar kl. 19:00-20.30
Tilmelding
https://billetto.dk/e/stefan-zweig-og-joseph-roth-to-jodiske-forfatterskaebner-i-1930-ernes-europa-billetter-581700
Pris
Gratis