JIDDISCH

En aften om jiddisch med talk og musik

-

Hvad er det lige der sker med jiddisch? Har det fået en renæssance? Svensk stats-TV laver programmer på jiddisch, musikere skriver sange på jiddisch, og unge studerer jiddisch i Lund. Vas tut zikh!? Kom med når Jødisk Informationscenter undersøger kulturen, sproget og fænomenet sammen de mest kyndige eksperter til en aften i det jiddische tegn!

Det jiddische sprog

Netflix hitserierne Shtisel og Unorthodox gav et fascinerende indblik i det jiddische sprog, og måske kender du enkelte jiddische fraser eller vendinger fra amerikanske film eller fra litteraturen. Når jiddisch i dag har fået en renæssance er det ikke udelukkende grundet i en fascination af lukkede religiøse miljøer, som man har set det i de to Netflix-serier. For nogle er det et udtryk for en jødisk identitet, der er et alternativ til hebraisk og Israel.

Jiddisch, der engang var et verdenssprog, som blev talt af op imod 13 millioner mennesker, lever i 2022 og har det ganske godt. Det lever dels i lukkede ultraortodokse miljøer – men også i hippe, akademiske miljøer, hvor det bliver set som et progressivt og humanistisk alternativ.

Hvordan kan det overhovedet hænge sammen?  Hvorfor er det interessant at beskæftige sig med jiddisch i dag? Og hvordan lyder jiddisch?

Sholem-aleykhem!

Det vil Jødisk Informationscenter forsøge at få besvaret den 17. maj kl. 19.00 i Det Jødiske Hus, når vi får besøg af tre ægte mentshen og yiddisher kopper. Til at gøre os klogere på jiddisch i dets mangfoldighed får vi besøg af kunstformidler og selvudnævnt sprogaktivist Tomas Woodski, manden bag den jiddische overtagelse af svensk TV med programmet Woodskis Värld. Tomas vil blive ledsaget af lektor i jiddisch på Lunds Universitet, Jan Schwarz, der har oversat en række jiddische værker til dansk og i øvrigt taler flydende jiddisch. Derudover kommer den ægte jiddische mame og musiker Channe Nussbaum med sin trio og vil underholde i både panelet og med musiske indslag i slutningen af aftenen. Hele kvetsheriet vil blive modereret af Dennis Jacob Rosenfeld, forfatter og kulturformidler med en stor kærlighed til litteratur, film og tegneserier. Dennis har lavet en lang række foredrag om kunst og kultur med et religiøst og filosofisk afsæt.

Det praktiske 

  • Arrangementet starter kl. 19 (dørene åbner fra kl. 18.15)
  • Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding.
  • Der er et begrænset antal billetter.

Tilmeld dig her!

Zay gezunt!

Information

Sted
Jødisk Informationscenter, Krystalgade 12, 1172 Købehavn K
Tidspunkt
Tirsdag d. 17. maj kl. 19:00-21.00 (dørene åbner kl. 18.15)
Tilmelding
https://billetto.dk/e/en-aften-om-jiddisch-billetter-605635
Pris
Gratis