Sufganiot

Disse marmeladefyldte, friturestegte gærboller, der kan minde noget om ’Berlinerpfannkuchen’, blev spist af mange ashkenasiske jøder i Central- og Østeuropa og er nu meget populære i Israel og jødiske samfund verden rundt i forbindelse med Chanukka. Søde, stegte fritter har en lang historie blandt sefardiske jøder og stammer sandsynligvis fra de græske ’loukomades’.

Sufganiot (berlinere) på et fad med puddersukker og syltetøj

Disse marmeladefyldte, friturestegte gærboller, der kan minde noget om ’Berlinerpfannkuchen’, blev spist af mange ashkenasiske jøder i Central- og Østeuropa og er nu meget populære i Israel i forbindelse med Chanukka, fordi de er kogt i olie. Søde, stegte fritter har en lang historie blandt sefardiske jøder og stammer sandsynligvis fra de græske ’loukomades’. 

Opskriften giver cirka 24 stk.

  • 2 spsk tørgær
  • 2 spsk sukker
  • 3 dl lunken mælk
  • 4 æggeblommer
  • 500 g hvedemel
  • ¼ tsk salt
  • vegetabilsk olie til stegning
  • blomme-, abrikos-. ribs- eller solbærsyltetøj
  • sukker, til drys

 

- I skålen til en elektrisk mikser, forsynet med dejkroge, røres gær, sukker og lunken mælk sammen i 1 min. Lad det stå, til overfladen er skummende, 10-12 min. Rør æggeblommer i for lav hastighed.

- Tilsæt mel og salt og rør, til det danner en blød dej. Æltes i maskinen, til dejen er glat og smidig og hænger fast på dejkrogen, 4-6 min. En skål smøres, læg dejen i den og vend den, så den dækkes af olie. (Dette forhindrer, at der dannes en skorpe.)

- Skålen dækkes med et rent viskestykke og sætte lunt, til dejen har fordoblet sit omfang, 1½-2 timer. Vend dejen ud på melet bord og rul den ud til 2 cm tykkelse. Med en rund udstikker på 5 cm skæres 24 eller flere cirkler. Pudres med en smule mel og dækkes med viskestykke, efterhæver i 20-30 min. (Ælt resterne sammen, læg dem i skålen til hævning 20-30 min, rulles ud og skæres i cirkler.)

- Hæld 7½ cm olie i en frituregryde eller en dyb gryde; opvarmes til 180 grader. Kog bollerne, nogle stykker ad gangen, i 3-4 min. på hver side. Kom ikke for mange boller i olien, idet olien da bliver for kold, go bollerne absorberer for meget olie. Tages op med hulske og afdryppes på køkkenrulle.

- Fyld en lille sprøjtepose med en 1½ cm spids med syltetøj. Når bollerne er afkølede en smule, skæres en lille revne i siden af hver, og ca. 1 tsk syltetøj sprøjtes ind i midten af hver bolle.

- Hæld 125 g sukker i et lille, lavt fad. Rul de fyldte boller, så de dækkes af sukker på alle sider. Serveres varme.

Emne