Menorah - Chanukiah

Religion

Syv, otte eller ni? Hvor mange arme har den jødiske lysestage? Ja, det kommer an på, hvilken en du tænker på. Der er nemlig to jødiske lysestager som ofte forveksles, tempellysestagen – Menorah – og lysestagen som bruges til helligdagen chanukah – chanukiah.

En chanukiah og en hånd, der har tændt alle otte lys i stagen

Menorah

Menorahen er den syvarmede lysestage som stod i tabernaklet, det transportable telt som Israels børn brugte til gudstjeneste inden de byggede Templet i Jerusalem. Derefter stod menorahen i Templet. I Anden Mosebog kapitel 25. beskrives denne lysestage for første gang:

”Og du skal gøre en lysestage af rent guld; lysestagen skal hamres ud, dens fod, dens stamme, dens bægre, dens knopper, og dens blomster skal være ud i ét. Seks grene skal gå ud fra dens sider, tre af lysestagens grene fra den ene side og tre af lysestagens grene fra den anden side… Så skal du gøre dens syv lamper, og når man tænder dens lamper, skal lyset kasten frem foran den.”

Man ved præcis hvornår den syvarmede lysestage forsvandt ud af jødedommen. Det gjorde den med Templets ødelæggelse i år 70. evt. Forud for Templets ødelæggelse gik en stor krig mellem Rom og jøderne, som kaldes den jødiske krig. Den senere romerske kejser, Titus, belejrede med tre legioner Jerusalem og ødelagde Templet. 

 

En gammel mønt med en indgraveret menorah
Mønt med den syvarmede lysestage fra Byzantisk tid.

Da Titus vendte sejrrig hjem, bragte han alle tempelskattene og titusindvis af jødiske slaver gennem Rom på triumftog og han fik bygget en stor triumfbue sydøst for Forum Romanum. På indersiden af denne bue, kan man se en frise, der viser at romerne havde taget den syvarmede lysestage med sig til Rom.

Menorahen findes i dansk-kristne hjem men ikke jødiske hjem

Selvom den syvarmede stage er et yndet jødisk symbol og endda indgår i Staten Israels officielle våbenskjold, vil man næsten aldrig finde en syvarmet stage i et moderne jødisk hjem - og da slet ikke i praktiserende hjem. 

Der står faktisk i det store kommentarværk til Torah – Talmud - at det er forbudt at lave eller have en lysestage, der er magen til lysestagen i Templet. Man må dog godt lave en lysestage med fem, seks eller otte arme (Talmud, Traktat Menahot 28b).

I mange danske hjem og i mange danske kirker kan man derimod finde syvarmede lysestager. Grunden til det er, at N.F.S. Grundtvig fik foræret en syvarmet lysestage af enkedronning Caroline Amalie ved sit 50-års præstejubilæum i 1861. Læs mere på religion.dk

Grundtvigs syvarmede lysestage blev doneret til Marmorkirken i København og den dannede derefter mode i grundvigske kredse. Trådte man ind i en folkekirke med en stage på altereret vidste man, at man var trådt ind i en grundtvigsk menighed.

Har chanukah-lysestagen otte- eller ni-arme?

Den jødiske helligdag Chanukah, som fejres omkring december måned, fejres i otte dage. Til chanukah fejrer man, at en jødisk præstefamilie gjorde oprør mod den græske selukiderkonge, Antiokos IV Epifanes. 

Udover at forbyde jødiske ritualer og traditioner i et forsøg på at assimilere jøderne til den hellenistiske levemåde, fortælles det, at Antiokos havde vanhelliget Tempel ved at rejse en statue af Zeus, som han ofrede svin til. 

Da de jødiske præster, makkabæerne, havde overvundet grækerne, genindviede de templet. Chanukah betyder faktisk ’genindvielse’. De fandt i templet kun nok hellig olie til at holde den syvarmede lysestage tændt i én dag, og det ville tage otte dage at få nye forsyninger af hellig, indviet olie. Og da skete miraklet: Olien, der kun kunne holde i én dag, lyste i otte hele dage indtil man fik nye forsyninger. 

For at fejre dette mirakel tænder man i otte dage ét lys hver dag i en ottearmet lysestage. Man bruger en niende arm til at tænde de andre lys med. Den niende arm ’tæller ikke med’, da den blot skal tjene de andre, og den kaldes derfor for ”tjeneren” eller shamash.

Alle jødiske familier har sådan en ottearment lysestage – en chanukiah - som de tager ud og bruger til chanukah-fejringen.