Honning-æble kage

Det er kutyme at spise æbler dyppet i honning på Rosh Hashanah, for at symboliserer ønsket om et sødt kommende år. Af samme grund er en honningkage en klassiker som dessert til nytårsmåltidet. Når hovedretten ofte indeholder kød af en art – steg eller kylling – må desserten ifølge kosher reglerne ikke indeholde mælkeprodukter som yoghurt eller smør. Derfor kan en honningkage godt bliv er bliver en tør og kedelig oplevelse til dessert. Det er dog ikke gældende for denne opskrift. Ved at bruge revne æbler i dejen, inkorporere man ikke kun endnu en symbolsk ingrediens i kagen, men kagen bliver også fantastisk blød, fugtig og smager uimodståeligt!

Honningkage med hvisglasur på et blomsterfad med en blomst og et granatæble ved siden af

Forberedelse: 30min. Tilberedning: 5min

Ingredienser:

Kage

  • 3 store æg
  • 250 g flydende honning
  • 100 g hvid sukker
  • 50 g brun farin
  • 3 dl rapsolie
  • 400 g hvedemel
  • 1 ½ tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. natron
  • 1 ½ tsk. stødt kanel
  • ½ tsk. salt
  • ¼ tsk. allehånde
  • En knivspids stødt nellike
  • 4 medium æbler (jeg har gode erfaringer med Granny Smith sorten)

Glasur

  • 150 g flormelis
  • ½ tsk. vaniljesukker
  • 1 spsk. soyafløde (eller et andet ’fløde’ produkt uden mælk)

 

Instruktioner:

Forvarm ovnen på 160grader.

Skræl, udhus og riv æblerne, og stil dem til side.

I en stor skål pisk æggene til de er er skummende. Pisk da honning, hvid sukker, brun farin, olie og vaniljesukker ind i æggene.

I en anden medium skål bland mel, bagepulver, natron, kanel, salt og krydderier.

Tilsæt nu melblandingen til de våde ingredienser lidt ad gangen under omrøring. Når hele melblandingen er tilsat, ’fold’ da æblerne ind i dejen omhyggeligt.

Alt efter hvad du har, pensel da din randform eller springform med et jævnt lagt rapsolie (du kan også bruge en bagespray, sørg blot for at den ikke indeholder smør).

Hæld din dej i formen. Forme kan variere i højde så sørg for, at dejen ikke fylder mere end ¾ på kanten, da kagen kan risikerer at flyde over. Brug en dejskraber til forsigtigt at skubbe dejen til ydersiden af ​​formen og træk den lidt op på formens kanter. Dette vil hjælpe til at slippe for luftlommer, der kan ødelægge de glatte flader på den færdige kage. Glat dejen ovenpå, så den er flad og jævn hele vejen rundt i formen.

Bag kagen i en forvarmet ovn i 75-90min. Når kanterne er blevet mørke og har trukket sig væk fra siderne af formen, og kagen har en jævn brun farve på overfladen, kan du stikke en tandstik ind i den tykkeste del af kagen. Hvis det kommer rent ud, er kagen færdigbagt. Da det er en meget fugtig kage, kan den let bages for lidt – er du i tvivl så lad den bage lidt længere, men sørg for at være over den, ​​da den vil tørre ud, hvis bagt for længe.

Lad kagen afkøle i nøjagtigt 10 minutter, og vend den derefter ned på en flad tallerken. Klap let på formen for at frigøre kagen. Hvis din kage klæber fast, kan du bruge en kniv til forsigtigt at løsne kagen rundt om røret i midten og ved kanterne. Lad kagen afkøle helt(!) inden du kommer glasur på den.

Pynt kagen lige inden du serverer den, da kagen er fugtig og ’opsuger’ den flormelis du drysser på. Placér kagen på en rist og læg et stykke bagepapir under risten, så overskydende melis og glasur ikke skal tørres op bagefter.

Tag 3 spsk. flormelis og kom det i en sigte. Drys melisen over kagen så toppen af kagen bliver dækket af et jævnt hvidt lag sukker.

Nu til glasur. Sigt resten af din flormelis i en skål. Tilsæt resten af melisen i en skål. Tilsæt ¼ tsk vaniljesukker og 1 spsk soyafløde i skålen. Rør med et piskeris eller gaffel for at alle klumper bliver rørt ud. Glasuren skal have en samme konsistens som flydende honning, når du kan dryppe glasuren i striber over overfladen, og det tager nogle få sekunder, før striberne forsvinder tilbage i glasuren, er konsistensen rigtig. Tilsæt evt. ekstra soyafløde med teskefulde, indtil den ønskede konsistens er nået. 

Overfør glasuren til sprøjtepose eller en frysepose, som du klipper en hul i hjørnet af og sprøjt glasuren ud i et zig-zag mønster over kagen. Lad glasuren sætte sig på kagen i omtrent 15-30min.

Flyt kagen over på et flot fad og nyd den. Velbekomme!

Emne