Minoriteter

  • anti
    Historie

    Hvad dækker ordet ”antisemitisme” over? Og findes der noget (eller nogen) der kaldes semitter? I forskningen er det slået fast, at ”antisemitisme” er et begreb for den type racisme, der er rettet mod jøder - og kun jøder. Alligevel kan mange blive i tvivl om ordets betydning, når man kigger på ordets forskellige dele, og nogle bliver også i tvivl om, om det dækker over had mod andre grupper. Det gør det ikke. Læs mere om ordets historie herunder.

  • Dreng alene i omklædningsrum
    Kultur og identitet

    'Stå sammen om forskelligheden' er en video udarbejdet under oplysningskampagnen #Ladfordommeværefortid.

  • Ung pige, med undertekst 'Men hvad er det egentligt du tror der sker hvis du spiser bacon'
    Kultur og identitet

    'Det er ikke sjovt for alle' er en video udarbejdet under oplysningskampagnen #Ladfordommeværefortid.

  • Hanna Skop
    Flugt og forfølgelse

    I oktober 1943 flygtede Hanna Skop til Sverige. Hør hendes historie her.

  • Nina
    Flugt og forfølgelse

    Det er velkendt, at traumatiske oplevelser, som eksempelvis at have været i koncentrationslejr, kan få store konsekvenser for menneskers velbefindende - men faktisk viser flere studier, at traumet også kan gives videre til kommende generationer. I denne video fortæller psykolog Nina Thorup Dalgaard om, hvordan traumer kan gå i arv, og hvad vi kan gøre i praksis for at imødekomme denne udfordring.

  • Ib Katznelson
    Flugt og forfølgelse

    Den danske jøde Ib Katznelson var kun to år gammel, da han under Anden Verdenskrig blev sendt i koncentrationslejr i Ravensbrück og senere Theresienstadt. I denne video kan du høre hans gribende og tankevækkende historie.

  • Ung pige, med undertekst 'Men hvad er det egentligt du tror der sker hvis du spiser bacon'
    Kultur og identitet

    Som del af den jødiske minoritetsgruppe i Danmark, oplever nogle at blive udpeget som anderledes og forkert på baggrund af deres jødiske ophav. Diskrimination mod jøder kan opstå i helt almindelige hverdagssituationer; blandt venner, kollegaer, studiekammerater eller i sammenhænge hvor ens jødiske identitet kommer i fokus.

  • Mosaisk Nordre Gravplads
    Historie

    Her kan du få indblik i den jødiske begravelsesplads på Nørrebro, som rummer en masse historier om den dansk-jødiske kulturarv.

  • Emma og Sara i synagogen
    Historie

    Jødisk Informationscenter har i samarbejde med Danske Kulturperler udviklet nyt informationsmateriale, der belyser hvordan dansk-jødisk kulturliv har udviklet sig gennem tiden.

  • Dansk jødisk museum
    Historie

    Her kan du lære mere om Dansk Jødisk Museum, og om hvordan jødisk historie også er dansk historie. Vidste du for eksempel, at nationalbankdirektøren, der introducerede kroner og ører til danskerne, var jøde?