Billede fra filmen 'the Golem' kvinde og ildhav

Talk - The Golem

-

Endnu en gang har Jødisk Informationscenter glæden af at afholde et arrangement i samarbejde med Cinemateket - denne gang står den på jødisk gys og folklore i forbindelse med Cinematekets Folk Horror Festival.

Golem

I forbindelse med Cinematekets store folk horror-serie kan du denne aften komme til en gratis talk om Golem’en – lerkolossen, der vækkes til live med ord.

Golem’en er et af de væsner, som er mest kendt uden for jødiske kredse, og gennem tiden har den været inspiration for mangt og meget inden for litteratur og populærkultur: Navne som Frankenstein, Hulk og Ben Grimm ville ikke være blevet det, de er i dag, uden inspiration fra fortællingerne om Golem.

Fortællingerne om den strækker sig tilbage til nogle af de ældste nedskrevne jødiske tekster, men der findes der adskillige fortællinger, der har været mundtligt overleveret og er muteret undervejs. En af de kendteste foregår i Prag, og mange af de elementer, vi forbinder med en Golem i dag, optræder i denne historie.

Billede fra filmen 'the Golem' maskerede mænd bærer på kvinde

I film og i litteraturen

I litteraturen bliver væsnet også omdrejningspunkt for længere fortællinger. Gustav Meyrinks ’Der Golem’, der først udkom i serieform og siden som bog i 1915, populariserede væsnet uden at fjerne de jødiske rødder. Golem’en blev også en del af den mere fine litteratur, da Michael Chabons Pulitzervindende roman ’The Amazing Adventures of Kavalier & Clay’ blandt andet handler om at få reddet en Golem fra Europa til Amerika under 2. verdenskrig.

Biografgængere kunne tidligt stifte bekendtskab med kolossen. Paul Wegeners mesterlige ’Der Golem wie er in die welt kam’ fra 1920 var med til at udbrede kendskabet til Golem’en og førte til flere film med rod i denne historie.

Dennis Jacob Rosenfeld fortæller i denne talk om Golem-figuren og giver sit bud på, hvorfor der ikke er lavet flere jødiske gyserfilm – og introducerer nogle af de andre uhyggelige fortællinger, der er at finde i jødisk historiefortælling.

Billede fra filmen 'the Golem' kvinde og lerfigur

Om oplægsholderen

Dennis Jacob Rosenfeld er forfatter og kulturformidler. Han beskæftiger sig med litteratur, film og tegneserier, ofte med et religiøst og filosofisk afsæt, heriblandt jødedom og superhelte og etik i populærkulturelle kunstværker.

Praktisk

Talken er gratis Cinematekets Asta Bar og varer ca. 40 minutter. Der er fri entré, men husk pladsreservation. Begrænset antal pladser af coronahensyn. Bestil billet

Vil du se filmen også kan du købe billetter via Cinematekets hjemmeside. Køb billetter

Information

Sted
Cinemateket, Gothersgade 55 1123 København K
Tidspunkt
Mandag d. 7. februar kl. 20:45-21:25
Tilmelding
https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/golem-og-jodisk-folklore-gratis-talk-i-asta-bar-husk-billet
Pris
Gratis med husk at bestille billet