Rejsen til Amerika

Jøder i Kunsten: "An American Tail" med introduktion og sodavandsbar

-

‘Rejsen til Amerika’ er Don Bluths højtelskede børne-animationsfilm, om en russisk-jødisk musefamilie, der immigrerer til Amerika, efter en hær af katte har ødelagt deres landsby. Forfatter og kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld introducerer, og dykker ned i filmens tilblivelse og rødder i jødisk kultur og historie.

*Filmen vises med engelsk tale og danske undertekster*

'An American Tail’, eller på dansk ’Rejsen til Amerika’, handler om den jødiske musefamilie, Mousekewitz, der grundet pogromer i Rusland beslutter sig for at flygte. Ikke ulig det greb, som Art Spiegelman benyttede sig af i sin banebrydende tegneserie ’Maus’, er de onde kattene, og musene drømmer om et Amerika uden katte, med gader dækket af ost.

Sprog, billeder og grundstemning vækker stærke mindelser om den jødiske immigrants historie og er fortalt så børnene får et indblik i denne – for mange familier – grundfortælling.

Musikken af James Horner er vidunderlig, og Nehemiah Persoff, kendt som faderen i Barbra Streisands ’Yentl’, er her den varme og betryggende Papa Mousekewitz.

Instruktøren Don Bluth forlod sin mangeårige stilling i Disney-studierne for at starte sit eget selskab, og debuterede i 1982 med ’The Secret of NIMH’. Filmen blev en succes og især dens animationsstil fangede Steven Spielbergs opmærksomhed, og Spielberg kontaktede Bluth for at få et samarbejde etableret.

Med udgangspunkt i en idé fra David Kirschner satte filmskaberne sig for, at lave en fortælling, der berørte noget essentielt ved det amerikanske samfund: immigration. Uden at tale ned til børnene, fortalte de om barske livsvilkår, der førte en familie til at søge mod Amerika.

I et børnevenligt oplæg introducerer Dennis Jacob Rosenfeld filmen og fortæller om pogromerne, det jødiske liv i Østeuropa, og hvad Amerika repræsenterede for immigranter.

Dennis Jacob Rosenfeld er forfatter og kulturformidler. Han beskæftiger sig med litteratur, film og tegneserier. Han har lavet en lang række foredrag om kunst og kultur med et religiøst og filosofisk afsæt. Introduktionen varer i ca. 30 min., med mulighed for spørgsmål, og foregår på dansk.

Praktisk information 

Tid/sted: Søndag d. 15. maj kl. 14:00 i Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K.

Pris: 50 kr. inkl. sodavandsbar

Køb Billetter Her 

Emne

Information

Sted
Cinemateket, Gothersgade 55 1123 København K
Tidspunkt
Søndag d. 15. maj kl. 14:00-16:00
Tilmelding
https://flow.ebillet.dk/billetter/27734/65763/?org=156&_ga=2.82581471.811150678.1648797677-1362763537.1647432478
Pris
50 kr.