billede af Silvia G Tarabinei og hendes bog

Filmvisning med oplæg - 'Goodbye Theresienstadt'

-

I forbindelse med 80-årsmarkeringen for jødeaktionen i oktober '43, viser Jødisk Informationscenter sammen med Cinemateket og Humanity in Action dokumentaren ''Goodbye Theresienstadt'. Kom ind se en film om tab og håb, og hør når Silvia Goldbaum Tarabini inden filmen holder et oplæg på baggrund af sin bog ‘Danske jøders liv og død i Theresienstadt’ (Gyldendal, 2023).

År 2023 markerer 80-året for jødeaktionen i Danmark i oktober '43. Historien om hvordan 95% af de danske jøder overlevede Holocaust ved at flygte til Sverige, kender mange. Historien dækker dog også over en gruppe danske jøder som ikke nåede at flygte, men som i stedet blev deporteret til arbejdslejren Theresienstadt. 

Denne aften handler om denne del af historien om jødeaktionen, når Jødisk Informationscenter sammen med Cinemateket og Humanity in Action dokumentaren viser 'Goodbye Theresienstadt'.

OPLÆG

Inden dokumentarfilmen ‘Goodbye Theresienstadt’ fortæller PhD. Silvia Goldbaum Tarabini om sin helt nye bog ‘Danske jøders liv og død i Theresienstadt’ (Gyldendal, 2023), der bl.a. har fået seks stjerner i Berlingske.

  • Oplægget foregår på dansk og varer ca. 20 min.
  • Bogen kan også købes på dagen.

GOODBYE THERESIENSTADT

Instruktør: Jonatan Jerichow, Carl Otto Dethlefsen

Flere end 7.000 danske jøder flygtede fra Danmark til Sverige i oktober 1943. Men 470 jødiske mænd, kvinder og børn blev taget til fange og deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt i fyldte kreaturvogne.

70 år efter at de på mirakuløs vis blev befriet fra Theresienstadt, vender seks af de overlevende danskere tilbage. De vender tilbage til det sted, der i 18 måneder ødelagde deres barndom og ungdom med sult og frygt for, hvad fremtiden ville bringe.

I ‘Goodbye Theresienstadt’ får vi fortalt historien om mislykkede flugtforsøg til Sverige, om den forfærdelige transport til Theresienstadt, om de umenneskelige forhold i lejren og ikke mindst om redningen af de danske jøder kort tid inden krigens afslutning.

Det er en film om tab og håb – og om, hvad Danmark gjorde for at beskytte jødiske borgere.

  • Danmark 2015
  • 58 min.
  • Dansk tale. Tilladt for børn over 15 år

PRAKTISK INFORMATION

  • Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
  • Tid: Tirsdag den 7. november kl. 16.30
  • Billetpris: som modtager af Jødisk Informationscenters nyhedbrev kan du købe billetter til særpris 60 kr. (normalpris 90 kr.). Rabatten kan kun tildeles ved fysisk henvendelse i billetsalget, ikke online-bestilling. Er du ikke allerede tilmeldt nyhedsbrevet kan du blive det her
  • Billetsalget starter 9. oktober 
  • Billetbestilling på tlf. 33 74 34 12 eller her

MERE OM BOGEN

'Danske jøders liv og død i Theresienstadt'
af Silvia Goldbaum Tarabini
656 sider. Gyldendal, 2023.

Da jødeaktionen gik i gang natten mellem 1. og 2. oktober 1943, slap godt 7000 danske jøder væk til Sverige – men 470 blev taget hjemme eller under flugt og deporteret til Theresienstadt. Det er dem, der er i fokus hos Silvia Goldbaum Tarabini. Danske jøders liv og død i Theresienstadt er fortællingen om deres oplevelse af jødeaktionen, deres tilfangetagelse og deportation og det daglige liv under 18 måneders fangenskab i Theresienstadt, indtil de overlevende blev hentet af de hvide busser tre uger før krigens afslutning.Bogen er ”mikrohistorie”, det er fangernes perspektiv, der her foldes ud og sættes ind i en kontekst af Silvia Goldbaum Tarabini, der bygger sin bog på et enormt materiale og i vidt omfang nyt stof – herunder mere end 30 interviews hun har lavet med overlevende, dagbøger, vidnesbyrd, breve, spørgeskemaer udfyldt ved hjemkomsten, senere beretninger osv.Jødernes vellykkede flugt i oktober 1943 er en enestående begivenhed – denne bog handler om dem, der hidtil har manglet i den fortælling.

Vejl. udsalgspris: 319,95 kr.

UDDRAG FRA BERLINGSKES ANMELDELSE (6 STJERNER):

”I år er det 80-året for redningen af jøder fra Danmark til Sverige i oktober 1943. Det er den handling, som Danmark er kendt for i udlandet – ikke mindst i USA – og det er stadig det moralske omdrejningspunkt for mange danskere. Hvad ville du have gjort i 1943? Ville du også have risikeret livet for at redde jøder?

Men ikke alle blev reddet. Der var flygtende jøder, der druknede og begik selvmord, og der var 472 jøder, der blev taget af tyskerne og deporteret til kz-lejren Theresienstadt. Der er selvfølgelig skrevet erindringer, fagbøger og lavet film om disse jøders skæbne, men med den danske historiker Silvia Goldbaum Tarabinis bog »Danske jøders liv og død i Theresienstadt« har vi fået standardværket om de danske jøders skæbne, der heldigvis også berører mere generelle forhold omkring Theresienstadt.”

Information

Sted
Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Tidspunkt
Tirsdag den 7. november kl. 16.30
Tilmelding
På Cinematekets hjemmeside eller på tlf. 33 74 34 12
Pris
90 kr., dog 60 kr. for modtagere af JICs nyhedsbrev